Heliotermia

Renumele oraşului Sovata i se datorează în primul rând Lacului Ursu, întrucât aici se găseşte cel mai mare lac heliotermic din lume.
Fenomenul heliotermic (acumulare de energie termică) a fost definit prima dată şi la nivel mondial de Kalecsinszky Sándor, care a studiat Lacul Ursu între 1898 – 1901 şi  a constatat că încălzirea apei i se datorează pur şi simplu căldurii emise de soare. Fenomenul este provocat de faptul că pârâurile care se varsă permanent în lac (Kőröstoplica, Aranybánya) şi precipitaţiile anuale formează un strat de apă dulce de câţiva centimetri în suprafaţa apei sărate. Acest strat de apă superior împiedică răcirea apei sărate care se află deci sub acest strat şi care acumulează permanent căldura. Astfel deci apa dulce cu o densitate mai redusă cauzează efect de seră, împiedică ieşirea la suprafaţă şi răcirea apei sărate.

Temperatura apei Lacului Ursu s-a redus în ultimele decenii, iar datorită scăldării, apa lacului s-a amestecat permanent, temperatura acestuia scăzând sub 40 C0, iar astăzi nu ajunge temperatura de altădată de 70 C0. Un rol important a mai avut în scăderea temperaturii apei şi faptul că s-a scăzut şi cantitatea de apă dulce vărsătoare în lac, astfel deci, cu cât este mai subţire stratul de apă dulce de pe suprafaţa lacului, cu atât este mai rece apa lacului. Valoarea cea mai înaltă a temperaturii este măsurată la început de sezon, în iulie, aceasta scăzându-se semnificativ până la sfărşitul lunii august.

Dr. Lengyel Béla – prezentare la  şedinţa ţinută în 2 martie 1898 în cadrul Asociaţiei de Ştiinţe Geologice:
„ … Lacul Illyés, în ceea ce priveşte componentele chimice, depăşeşte orice izvor de apă sărată. Temperatura apei acestui lac însă este cea mai înaltă dintre toate. În ceea ce priveşte masa apei, frumuseţea teritoriului şi aspectul sănătos, Lacul Illyés trebuie recunoscut ca apă sărată de prim rang.”
„Datele analizei Lacului Illyés:
Componente:
1000  gr. de apă conţine:
Na — — 91.23003 gr
Ca – — 0.60061
Mg — — 0.07109
Fe — — 0,00622
Valoare echivalentă %
99097 0.750 0.148 0.005
100,000%
Componente negative:
Cl
Br
SO1 CO2
140,70685 gr — — 99,387
0,00759 — — 00.002
1,01750 — — 0.529
0,09800 – – 0,082
100,000 %
SiO2 – — 0,00937 233.74726 gr
Cantitatea tuturor componentelor solide 233,74726 gr.
II. Analiza Lacului Illyés. Componentele  echivalate cu valoarea sării.
Greutatea specifică a apei: pe lângă 1,1737715 C .
Temperatura apei: de la 16-20 C până la 60 C.
Componente solide într-o cantitate de apă de 1000 gr:
Na Cl — — — — — — 231.52140 gr
Na Br — — — — — – 0.00977
Mg Cl2 — — – — — — 0.28020
Ca Cl2 — — — — — 0.32003
Ca SO1 — — — — — — 1.44142
Ca CO3 — — — — — 0.15220
Fe CO3 — — — – — – — – 0.01287
Si O2— — — — — — 0.00937
233.74726 gr
Cantitatea tuturor componentelor: 233,74726

Comparând componenţa chimicală a apei Lacului Illyés cu structura apelor asemănătoare, se poate  observa că apa Lacului Illyés ocupă primul loc.

Cantitatea componentelor esenţiale într-un litru de apă:
… bromid carbonat
Hall (Tyrol) 255.5 0,044
Ischl 236,1 0,012
Aussee 233,6
Gmunden 233.6
Reichenball 244.3 0,030
Kreuznach 164,0 0,620
Kolozs 219,0
Görgény-Sóakna 240,0
Vízakna 57.6
Ocna Mureş 2CO.O
Lacul Ilyés 233.7 0,009 0,165”

veltravel.ro
veltravel.ro
veltravel.ro
veltravel.ro