Celebrităţi

În vara anului 1905 o echipă formată din scriitor şi artişti au descoperit alte posibilităţi de distracţie alături de scăldatul în Lacul Ursu. Un astfel de joc era aşa numitul călătorie în Africa, ceea ce însemna că lacul trebuia parcurs prin înot, iar ajungând la mal oamenii şi au uns pielea cu noroi negru. S-au dus şi lupte maritime, ceea ce au fost urmate de dans, iar seara atmosfera a fost sporită de melodii cântate pe plute.

Aici şi-a început activitatea de redactor Endrődi Sándor prin editarea gazetei scrise şi desenate „Szováta és Vidéke”, gazetă în care s-au publicat permanent poezii umoroase despre celebrităţile sosite în zonă, precum şi despre frumuseţile peisajului.

Aici şi-a petrecut vacanţa de vară profesorul de lingvistică Horger Antal, scriitorul Petelei István şi traducătorul operei Kalevala, Vikár Béla.

Între anii 1905-1907 aici a fost tratată actriţa Jászai Mari care a organizat baluri şi serate cu scop caritativ. Din fondurile astfel adunate a contribuit la construirea reţelei de apă potabilă a oraşului Sovata.

În sezonul estival din anul 1915 aici şi-a petrecut vara Ady Endre alături de soţia sa Boncza Berta.

În 1923 a petrecut pentru prima dată vacanţa de vară regina Maria care sa reîntors în oraşul Sovata.

În anul 1930 în acest oraş se organizează etapa finală a concursului de frumuseţe Miss România.

veltravel.ro
veltravel.ro
veltravel.ro
veltravel.ro